Dom wiejski 330m2 okolice Łodzi

Dom wiejski 330m2 okolice Łodzi

Głównym założeniem bryły budynku było połączenie dwóch stodół ze sobą przy pomocy nowoczesnego łącznika z płaskim zielonym dachem. Dzięki równoległemu ustawieniu kalenic w stosunku do siebie otrzymaliśmy wewnętrzne prywatne strefy w postaci patio. Całość domu z zewnątrz czyta się jako dom zamknięty, natomiast wewnątrz  odkrywamy jego ciepło, przytulność, przestronność i otwartość skierowaną do mieszkańców domostwa.

Dla kogo ten dom?

Ten przestronny dom wiejski zaprojektowany został dla czteroosobowej rodziny. Wejście główne do budynku zlokalizowano od strony północnej. Hall wejściowy prowadzący do domu jest wygodną przestrzenią otwartą, w której osoba może się rozebrać, zdjąć bez trudu buty. Przechodząc dalej po prawej stronie znajduje się łazienka dla gości, a perspektywę zamyka nam widok na serce domu – część dzienno-wypoczynkową. Strefa ta składa się z obszernej kuchni połączonej z jadalnią oraz salonem kominkowym, pokój rozrywki/ pokój telewizyjny. Ostatnie pomieszczenie zostało zaprojektowane tak, aby mogło pełnić wiele funkcji, nie zaburzając jednocześnie spokoju pozostałym domownikom. Cała strefa otwiera się na taras będący przedłużeniem wnętrza domu i dalej na ogród.

Widok z okna i bogate wnętrze

Ekspozycja południowa pozwala na zastosowanie jak największych przeszkleń, jednocześnie nie będąc zagrożeniem dla braku prywatności, gdyż wychodzą one na wewnętrzne patio domu.  W drugim skrzydle znajduje się strefa prywatna przeznaczona jedynie dla mieszkańców domostwa. Znajdziemy tam pokój dla starszego dziecka z wydzieloną sypialnią i strefą dzienną oraz pokój dla młodszego dziecka. Pomieszczenia te połączone są ze sobą wspólną garderobą. Dodatkowo w tym skrzydle znajdują się dwie łazienki i główna sypialnia domu wyposażona dodatkowo w mały kącik do pracy. Stąd mamy łatwy dostęp do salonu kąpielowego, garderoby i pralni.

Pomieszczenia gospodarcze

Część gospodarcza została odpowiednio wydzielona z układu funkcjonalnego, tak aby nie przeszkadzała w codziennym życiu, ale je wspierała i była dostępna. Kotłownia pełniąca jednocześnie funkcję pomieszczenia gospodarczego została zlokalizowana od strony północnej i jest dostępna z zewnątrz. Garaż dwustanowiskowy jest połączony bezpośrednio z domem przez podręczne pomieszczenie gospodarcze. Dodatkowo pomieszczenie to przylega bezpośrednio do hallu wejściowego co daje nam przejrzystość układu komunikacyjnego.

Szkice

ZAPROJEKTUJEMY PRZESTRZEŃ PONADCZASOWO

SPEŁNIAMY TWOJE OCZEKIWANIA

Jesteś gotowy na owocną współpracę?
Chcesz o coś zapytać?

Napisz do nas

Close

REquest A Free Quote

Curabitur blandit tempus porttitor.
Sed posuere consectetur est at lobortis.

[contact-form-7 404 "Not Found"]